Bibliotheek De tweede verdieping
 
 
 
 
Actueel   |   Collectie   |   Ontmoeten en leren   |   Programma
 
 

In september laten we de hersens kraken. Bij een workshop over de slimme (is 'ie dat wel echt?!) chatbot ChatGPT of bij een speciale avond over taal. Ook goed voor het brein: luisteren naar een klassiek concert, speciaal voor baby's. Lees er verderop meer over. 

Gewijzigde openingstijden 
Je hebt waarschijnlijk wel gelezen of gezien dat het Stadshuis wordt verbouwd. Vanaf september is de bibliotheek daarom van maandag tot en met vrijdag geopend van 12.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Ook vind je onze activiteiten op andere locaties! 

 
S
 
Frustratie of poëzie met ChatGPT

ChatGPT?! Je hoort het vaak op het nieuws voorbij komen. Maar wat is het? Hoe werkt deze slimme chatbot eigenlijk? Hoe zit het met de feitelijke nauwkeurigheid?  En hoe kan je er zelf mee aan de slag? Deze bijeenkomst is in samenwerking met HCC Utrecht.  

 
Geef je op   S
 
S
Nieuwegeinlezing over sluizen
Nieuwegein heeft met de Prinses Beatrixsluis in het Lekkanaal het grootste monumentale binnenvaartsluiscomplex. Maar laten we de kleinere sluizen in Vreeswijk en Jutphaas ook niet vergeten. Archivaris en historicus Kaj van Vliet van Het Utrechts Archief geeft hierover een lezing.
 
Meer informatie   S
S
Praat je mee? Debatavond
 

Hoe vorm je een mening? En hoe laat je je stem horen?

Een panel bestaande uit raadsleden, taalexperts, journalisten en schrijvers gaat met elkaar in gesprek tijdens deze thema-avond, die de bibliotheek in samenwerking met de gemeenteraad organiseert. Met onder meer opiniemaker Mohammed Benzakour en journalist Jurgen van Dijk. Praat je mee? 

 
Meer info   S
Nieuwegeins Peil
De kunstenaars van Studio 10 en Cimbaal, werk- en dagbesteding, lieten zich inspireren door het werk van Johannes Vermeer. Twaalf Nieuwegeinse dichters en schrijvers schreven teksten bij deze kunstwerken. Op de laatste dag van de Week van Lezen en Schrijven bekijken we de resultaten tijdens een feestelijke bijeenkomst!
 
Luister en bewonder   S
Schuttingtaal
Tijdens de Week van Lezen en Schrijven vraagt de bibliotheek extra aandacht voor laaggeletterdheid. Bij de start nodigen we een aantal bekende Nieuwegeiners uit om een mooi woord, een inspirerende zin of een leuke boodschap op de schutting op de bibliotheekvloer te zetten met verf, spuitbus of pen. Laat jij ook een tekst achter?
 
Lees meer   S
S
Opening Geheugenkabinet

Op 21 september (Wereld Alzheimer Dag) wordt het Geheugenkabinet geopend. Het Geheugenkabinet is een collectie boeken en folders voor mensen met dementie en hun dierbaren, met daarin informatie over de ziekte en tips voor omgang met mensen met dementie, maar ook ervaringsverhalen van mantelzorgers en jeugdboeken voor kinderen die te maken krijgen met een familielid met dementie.

 
Kom je ook?   S
S
 
Lucky Life on tour: Tai chi
Lucky Life is vandaag on tour, bij het Feel Gold Festival in Park Oudegein. Holistisch therapeut en docent Hans Busker (Centrum Allunga) geeft een workshop Tai chi. Leer bewust in het leven staan en ontdek hoe je levensenergie laat stromen. Alle 50-plussers zijn welkom om gratis mee te doen aan het festival én de workshop.
 
Meer info   S
 
S
Babyconcert
Klassieke muziek maakt kindjes rustig. Monir Goran speelt van jongs af aan Arabische luit en gitaar. Luister en geniet samen van een klassiek miniconcert met groots effect!
 
Lees meer   S
S
 
 
 
S
 
Deze zomervakantie kon je in de bibliotheek een gratis cadeautasje met daarin vier verschillende bibliotheekboeken uitzoeken. Heb jij een tasje opgehaald? Dan zijn we erg benieuwd naar hoe jij het verrassingstasje hebt ervaren. Via onderstaande link kun je de korte vragenlijst beantwoorden. Dankjewel voor het invullen!
 
Vragenlijstje   S
 
 
Positief   Negatief
 
S
 
fb   tw   yt   insta   insta
 
S